A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

14.04.2020

Дата: 14.04.2020 10:33
Кількість переглядів: 1445

Тема. Просвітництво і промислова революція

Виписати. Основні дати та події:

кінець XVIII ст. — початок промислової революції в Європі,

XVIII ст. — епоха Просвітництва,

1751 р. — видання першого тому «Енциклопедії».

 Просвітництво широка ідейна течія, яка відображала антифеодальні, антиабсолютистські настрої освіченої частини населення у другійполовині XVII — XVIII ст. Представники цієї течії (учені, філософи, письменники) вважали метою суспільства людське щастя, шлях до якого — перебудова суспільства відповідно до розуму; були прихильниками теорії природного права.

Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=wSrR2X0dO58

Прочитати.Наслідки промислового перевороту

Учитель. Винаходи проклали дорогу капіталістичним відносинам. Що ж стало з простими людьми, які не були ані винахідниками, ані банкірами, ані капіталістами?

Паровий двигун змінив життя багатьох з них. Раніше в Англії тканини, наприклад, виготовляли у невеликих майстернях, вручну. Дуже часто у майстерні працювала одна сім’я. Тепер на нових фабриках тканини почали робити на устаткуванні, що працювало від парового двигуна. Робота була нескладною і не вимагала великого вміння, тому робітників-чоловіків замінили жінки і діти. З’явилося багато нових робочих місць. Люди почали стікатися до промислових міст, де їм доводилося жити у страшенній тисняві. У той же час промисловості було потрібне все більше і більше вугілля, шахтарям доводилося все глибше опускатися під землю, і їхня праця ставала дедалі небезпечнішою.

Висновки

1.XVIIIст. називають епохою Просвітництва. ?

2.Ідеї Просвітництва дали могутній поштовх до розвитку науки.

3.Ідеї Просвітництва спричинили появу такого явища, як освічений абсолютизм. Проте вони охопили лише незначну частину населення, переважно освіченого. Свідомість більшості населення була середньовічною і не  сприймала нових ідей.

4.Наприкінці XVIII ст. в Англії розпочалася промислова революція; її передумовами були аграрна революція технічні досягнення, найважливішим із яких стала  парова машина. 

5.Промислова революція спричинила суттєві соціальні зміни. Провідними верствами суспільства стали підприємці та наймані робітники.

6.Бурхливий економічний розвиток Англії викликав появу науки про економічний розвиток суспільства. Одним із її засновників був А.Сміт.

 

Домашнє завдання

Прочитати Параграф 22, ст. 178 – 191.

 Робота з підручником. Складання таблиці «Технічні винаходи»

Відкрийте та прочитайте сторінки підручника 187-188 та заповніть таблицю.

 

Дата

Винахід

Винахідник

Значення винаходу

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено