A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

06.05.2022

Дата: 06.05.2022 11:00
Кількість переглядів: 59

Тема уроку: Піднесення українського національного руху                                   

 

Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=zJXezsBCG6g 

Тема уроку : Практичне заняття. Проаналізувати програмні документи товариства «Просвіта»/«Сокіл»/«Січ» та укласти уявний план діяльності його міського (сільського, гімназійного) осередку в Галичині на початку ХХ ст»

 Виконання завдань практичного заняття

1. Ознайомтеся з програмними положеннями українських товариств (робота з Додатком 1, 2, 3).

2. Проаналізуйте їх.

3.Створити у зошиті табличку (Додаток 4).

 

Молодіжні товариства діяли на західноукраїнських землях. Їх виникненню сприяли відповідні соціально-економічні, політичні та ідеологічні передумови, які склались у часи багатовікового поневолення українського народу.

 

Робота з документом

Додаток 1

Програмові документи товариства «Сокіл»

Початок організованого молодіжного руху поклало товариство “Сокіл” (Львів, 1894 р.).

Мета: виховання свідомого, фізично здорового патріота України, борця за її незалежність. Моральною основою “Сокола” був закон Божий і на його основі вироблений сокільський закон – 10 заповідей. Соколи мали свій прапор – малинового кольору, свій гімн – “Соколи, соколи”. Робота у містах мала спортивно-гімнастичний, а в селах – пожежно-спортивний характер. Велике виховне значення мали Сокільські свята.

 

Додаток 2

Програмові документи товариства «Січ»

Товариство “Січ” виникло в 1900 р. (с. Завалля, Снятинський повіт на Станіславщині). Головна мета діяльності “Січей”, крім гімнастично-пожежної, – ще й виховна, культурно-просвітницька. Якщо діяльність “Соколів” мала більше загальнослов’янський характер, то “Січі” – чисто національний. Організаційна побудова “Січей” нагадувала Запорізьку Січ. Січова хоругва (прапор) спочатку була малинового кольору, а з 1910 р. – синьо-жовтою.

Популярність “Січей” серед населення Східної Галичини (особливо сільського) була великою. В 1914 р. діяло 916 осередків, які об’єднували понад 30 тис. членів. При панській Польщі йде процес переслідування січовиків, тому цей рух слабшає. Більшість січовиків перейшли в нову молодіжну організацію “Луг” (1925 р.), яка була близькою за характером роботи до Січей.

Додаток 3

Програмові документи товариства «Просвіта»

"ПРОСВІТА" – громад. організація, заснована в січні 1868 у Львові представниками народовської течії як координаційний центр просвітницького руху в західноукраїнських. землях. Була першою організацією, що діяла на національних. принципах в укр. землях. Заснування організації стало можливим після прийняття 1867 в Австро-Угорщині "Закону про товариства", що унормував процедуру створення та визначив правові засади діяльності громад. інституцій. Його головою став А.Вахнянин, членами – О.Борковський, М.Коссак, Ом.Огоновський, О.Партицький, Ю.Романчук, А.Січинський, К.Сушкевич. Статут зареєстрований МВС Австрійської імперії 2 вересня 1868. Перші загальні  збори організації відбулися 8 грудня 1868. На них були присутні 65 осіб.

У різні періоди існування т-ва змінювалися пріоритети його діяльності, це відображено в його статутах. Їх було 6. Згідно з 1-м статутом, діяльність т-ва мала науково-освітній характер (обмеженість кількості членів т-ва зумовлював високий вступний – 4 корони – та щомісячний – 1,04 корони – внесок), у 2-му статуті більше уваги надавалося освітній та видавничій роботі (знижено вступні внески до 2 корон, а щомісячні – до 0,5 корони); у 4-му статуті розширено засади економічної діяльності т-ва й затверджено 3-ступеневу структуру його організації: Централя у Львові – філії у повітах – читальні; у 6-му статуті було вилучено питання екон. діяльності.

З часом розгорнута товариством наук. діяльність стала основною у роботі заснованого Літ. т-ва ім. Шевченка

 

Пластовий рух у Галичині був започаткований в кінці 1911 р. у Львові. На відміну від “Соколів”, “Січей”, “Лугу”, які працювали переважно із зрілою молоддю, “Пласт” починав формувати власні і національні риси характеру з дошкільного і шкільного віку.

Отже, завдяки різноманітним формам роботи молодіжні товариства “Сокіл”, “Січ”, “Луг”, “Пласт” виховували свідомого, фізично здорового патріота України, сприяли захисту української мови, історії, культури від асиміляторської політики австрійського та польського урядів, готували українську молодь до боротьби за державну самостійність.

Додаток 4

Назва товариства

«Сокіл»

«Січ»

«Просвіта»

Рік створення

 

 

 

Місце створення

 

 

 

Мета

 

 

 

Діяльність

 

 

 

 

Повторити §28-29, виконайте онлайн тестові завдання (https://naurok.com.ua/test/praktichne-zanyattya-programovi-dokumenti-sokil-sich-prosvita-288016.html.

 Опрацювати §28, дати відповіді на запитання  1,2,9, виконати завдання 7,8  ст. 249.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено