A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

20/05/2020

Дата: 20.05.2020 11:56
Кількість переглядів: 621

Тема. Природа регіону. Особливості природних умов і ресурсів.

 

      Рельєф Сумської області. Рівнинність - характерна риса природи Сумщини. Більшу частину її території займають низо­винні рівнини. Північні райони нашої області розташовані в ме­жах Поліської низовини. Вона мас плоску, вирівняну поверхню. Тут рідко можна побачити яри чи балки. Річкові долини на По­ліссі неглибокі, але вони широкі та заболочені. Подекуди зустрічаються невисокі витягнуті піщані горби. Середні висот місцевості досягають 140-170. м над рівнем моря.

Значна частина центральних, південно-західних та південних районів області розташована в межах Полтавської рівнини. Ця рівнина є східною частиною Придніпровської низовини. Місце­вість тут припіднята до висоти 170-200 м. Її горбкувату поверх­ню порізали долини рік Сейму, Псла, Сули, Ворскли. На схилах річкових долин часто зустрічаються яри та глибокі балки. На крайньому півдні Охтирського району, в долині ріки Ворскли, знаходяться найбільш знижені ділянки земної поверхні в нашо­му краї - від 105 до 115 м. над рівнем моря.

Східні та південно-східні райони Сумщини займають відроги (окраїни) Середньоросійської височини. Ця частина нашого краю має хвилясто-горбкувату поверхню. Середні висоти досягають тут 200-220 м. над рівнем моря. В Сумському, Краснопільському, Тростянецькому районах місцевість подеку­ди нагадує низькогїр’я з мальовничими краєвидами. На крутих, схилах горбів поширені витягнуті балки та глибокі яри. В п’яти кілометрах на північ від с. Грабовське Краснопільського району знаходиться найвища точка Сумської області - 246 м.над рівнем моря.

В цілому ж завдяки рівнинному характеру поверхні в нашому краї створились сприятливі умови для господарської діяльності.

Клімат нашого краю. 

   Звичайний стан погоди, який рік у рік повторюється в даній місцевості називається - КЛІМАТОМ.

Клімат, як і погода визначається однаковими метеорологіч­ними показниками, а саме: температурою і вологістю, напрямом вітрів, хмарністю, кількістю опадів тощо. Але якщо погода постійно мінлива, то клімат більш-менш сталий.

Вчені дослідили, що клімат Сумської області помірно-континентальний. Це клімат тих районів Східної Європи, які роз­ташовані не дуже близько, але й не дуже далеко від Атлантично­го океану. До таких місць відноситься і Сумщина. Протягом ро­ку на її території панують як вологі, так і сухі повітряні маси. Вологе повітря поступає до нас з Атлантики, а сухе з глибини засушливого центру Азії. Вітри, що дмуть з Атлан­тичного океану взимку є досить теплими. Вони є причиною підвищення температури повітря і танення снігу серед зими. Влітку ж морські повітряні маси приносять прохолодну дощову погоду. Зовсім інакше впливає на клімат Сумської області континенталь­не повітря. Під час його приходу взимку, в нашім краї встанов­люється морозна, але безхмарна погода. Сухе і жарке влітку, це повітря іноді призводить до суховіїв та посух, які завдають великих збитків сільському господарству.

   В цілому ж клімат Сумської області помірно теплий та воло­гий. Літо тривале зі середніми температурами липня близько + 19 °С на півночі, до +20 °С на півдні. В цій порі року у нашім краї переважають вологі атлантичні повітряні маси. Майже що­річно літні місяці червень та липень є найбільш дощовими.

   Зима у нас досить довга, але порівняно тепла. Середні тем­ператури найхолоднішого місяця - січня - на півночі області -8 °С, на півдні -7 °С. Погода взимку нестійка, морози часто змінюються потеплінням. Сніговий покрив неглибокий - до 20 см. дещо більший він на Поліссі. Лютий - найсухіший місяць року.

Опади в нашім краї випадають переважно у вигляді дощу та снігу. Іноді - це туман, роса, град. Річна сума опадів по області зменшується з півночі на південь. Так, північні райони Сумщини отримують до 600 мм опадів на рік ( подекуди й більше) а пів­денні-500—550 мм на рік.

В різні пори року в нашому краї можуть спостерігатись несприятливі метеорологічні явища: грози, град, тумани, суховії, пилові бурі, ожеледиці, хуртовини. Найбільш небезпечним яви­щем є посухи.

  Розташована у межах двох природних зон – лісостепової та поліської. Гідрографічна мережа області, яка вся належить до басейну ріки Дніпро, порівняно густа: на 5 кв. км площі припадає 1 км річок. Територією області протікають 165 річок довжиною більше 10 км і 2115 річок довжиною менше 10 км.

Загальна площа лісів лісового фонду області складає 448,5 тис. га, в тому числі покрито лісом 387 тис. га. Тваринний світ області представлений 370 видами тварин, що належать до класу ссавців. Область має значні мисливські угіддя, що сприяє розвитку мисливського та рибальського туризму.

На території області розташовано 294 родовища по 21 виду корисних копалин. Серед них найбільш важливе значення має паливно-енергетична сировина – нафта, природний газ, конденсат, торф, частка яких перевищує половину усіх ресурсів мінерально-сировинної бази. Область досить багата також на неметалеві корисні копалини: фосфорити, кам'яну та калійну солі, сірку, кварцити, крейду, гіпс, вапняки, мергель, скляні піски, вогнетривкі та тугоплавкі глини.

 

Домашнє завдання

Виконати тести до вивченої теми

  1. Характерною особливістю погоди є те, що вона змінюється... а) дуже рідко, б) досить часто, в) безперервно.
  2. Атмосферним явищем є...  а) температура повітря, б) атмосферний тиск, в) блискавка.
  3. Напрям вітру визначають за допомогою... а) опадоміра, б) термометра, в) флюгера, г) барометра.
  4. Найбільше зацікавлені у передбаченні погоди: а) лікарі, б) вчителі, в) землероби, г) шахтарі.
  5. Якщо в повітрі сильніше відчувається запах квітів, то погода буде... а) сухою і сонячною, б) дощовою, в) не зміниться.
  6. Якщо взимку на території Сумщини починає віяти західний вітер, то температура місцевого повітря...а) підвищується, б) знижується, в) не зміниться.
  7. Якщо влітку в нашому краї довго дме південно-східний вітер, то погода буде...а) прохолодною і ясною, б) сухою і жаркою, в) теплою і вологою.
  8. Найбільше опадів в нашій області випадає... а) взимку, б) весною, в) літом, г) осінню.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено