A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

01.03.2021

Дата: 01.03.2021 12:42
Кількість переглядів: 1424

Тема уроку: Практичне заняття. Зовнішня політика князя Данила Романовича.

Прочитайте уривки із джерел та дайте відповіді на запитання.

 

Династичні зв’язки Данила Романовича

Допомагаючи своєму сину Романові, одруженому зі сестрою австрійського герцога Фрідріха II Бабенберга Гертрудою, у боротьбі за австрійську корону, Данило Галицький пішов на Чехію та Силезію. Данило Галицький здійснював успішні військові походи на Чехію й Польщу, Литву та землю ятвягів, неодноразово виступаючи «суддею» в міжусобицях польських і литовських князів, брав участь у війні за австрійський престол 1252-1253 років, посадивши у Відні свого сина Романа Даниловича. Активність зовнішньої політики Данила виявлялася й династичними шлюбами його дітей. Так, Лев Данилович був одружений із дочкою угорського короля Бели IV. Шварно, взяв шлюб із дочкою литовського князя Міндовга. Дочку Данила Переяславу було видано заміж за мазовецького князя Земовита. Такою «шлюбною політикою» Данило закріпив міжнародний статус держави через династичні зв’язки.

 

1.Яка мета «шлюбної політики» князя Данила?

 

Важливим напрямком зовнішньої політики Данила Галицького були відносини з монгольськими володарями.

Наприкінці 30 – на початку 40-х років землі Русі опинились під золотоординським ярмом. Віднині в Золотій Орді визначався порядок управління ними. Залежність від Золотої Орди лишила руські князівства можливості політичного і економічного розвитку і погіршила умови життя населення. Самостійна політика князя викликала невдоволення в хана Батия, який восени 1245 року наказав Данилові віддати Галич. Князь вирішив поїхати на зустріч із ханом і вирушив до Золотої Орди. Щоб уберегти свої землі від спустошення монголо-татар, змушений був поїхати в 1245 році на переговори до хана Батия в його столицю м. Сарай, що стояло поблизу гирла Волги.Батий, поважаючи Данила за мужність і почуття власної гідності, прийняв князя досить прихильно, підтвердив його княжіння, а Данило визнав свою васальну залежність: він зобов’язувався висилати своє військо для участі в походах монгольської армії, але данини не сплачував.

 

2.Як ви вважаєте, визнання васалітету монгольського хана для Данила Романовича було приниженням, чи мудрого рішення?

 

«Тяжко було повертатись в рідну землю. Я, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана. Тому почав підготовку до боротьби з поневолювачами. Для цього заключив військові союзи з польськими князями, угорським королем. Здійснив успішні походи проти литовців, в Чехію та Сілезію, захопив Люблін. Так далеко на захід не заходив жодний з давньоруських князів, навіть Володимир Великий та Ярослав Мудрий».

 

3. Дослідники відзначають, що завдяки Даниловим дипломатичним зусиллям Галицько-Волинському князівству вдалося досягнути м’якшої форми залежності від Золотої Орди, ніж Київщині та Чернігівщині.Чи поділяєте ви наведену думку? Свою відповідь обґрунтуйте.

 

Здійснивши подорож в Орду, Данило починає шукати союзників у боротьбі з ординцями. Із цією метою налагоджує союзницькі відносини з Польщею, Угорщиною, Владимиро-Суздальським князівством.Насамперед він порозумівся з угорським королем, шукав спосіб заручитися підтримкою польських князів і хрестоносців Тевтонського ордену. Князь проводив переговори з Папою Римським Інокентієм IV, щоб організувати хрестовий похід проти Золотої Орди.

Тому з радістю відгукнувся князь на пропозицію Ватикану розпочати переговори про участь русичів у хрестовому поході європейських держав проти монголів. До того ж Папа Римський Інокентій ІV плекав надії на запровадження релігійної унії (об'єднання) між православ’ям і католицизмом у Галицько-Волинському князівстві. Місію встановити стосунки папа Римський поклав на Плано де Карпіні, який року 1246 знайомив Василька Романовича та Данила з пропозиціями Ватикану. Щоб заохотити до походу князя Папа запропонував Данилу прийняти королівську корону.Згодом Данило звернувся до папи римського Інокентія IV  з проханням допомогти зібрати рицарів Європи на хрестовий похід проти монголо-татар. За це погодився на перехід своїх земель під церковну юрисдикцію Риму. Заснував Галицьку митрополію. У 1253 р. отримав від папи Інокентія IV королівську корону. У Дорогичині папський легат Опізо урочисто коронував Данила Галицького З того часу всі західні хроністи почали титулувати Данила королем, а Галицько-Волинську державу Руським королівством. Отже, Данило Галицький був першим руським королем.Однак оголошений папою у тому році хрестовий похід не знайшов підтримки серед європейських монархів. Втім, Данило не відмовився від боротьби проти ординців власними силами. Основні воєнні дії припадають на 1254 – 1255 роки. Військо Данила неодноразово здобувало перемоги над монгольським військом хана Куремси.

 

4.На вашу думку, чи була доцільна коронація Данила Галицького?

 

Занепокоєні зростанням могутності Галицько-Волинського королівства, золотоординські правителі вислали проти нього численну та сильну орду на чолі з досвідченим воєводою Бурундаєм. Під тиском несприятливих обставин Данило мусив прийняти вимоги Бурундая про зруйнування укріплень Львова, Володимира, Луцька та ряду інших міст. Лише столичний Холм зберіг фортифікації.

 

5.Чи вдалося князю втілити в життя всі свої плани, спрямовані на боротьбу з монгольськими завойовниками? Чому?

 

Дослідник М. Котляр дає таку оцінку діяльності Данила Галицького: «Він був людиною непересічних політичних і військових здібностей. Незважаючи на несприятливі умови ворожого оточення, протягом 40 років вів війну з боярською опозицією й здолав її. Князь об’єднав Галичину й Волинь, докладав величезних зусиль до згуртування Південної Русі. Головними ідеями його життя були відновлення Галицько-Волинського великого князівства й вигнання монгольських поневолювачів з Русі. Не вина Данила, що йому не вдалося здійснити другий задум. Занадто сильними були окупанти, занадто слабкою Русь, бо залишалася роз’єднаною. Але все те аж ніяк не применшує життєвого подвигу Данила».

 

6.Чи поділяєте ви наведену оцінку діяльності князя Данила?

 

Повторити §15,16, виконати завдання 6 ст.127, визначити дати історичних подій:

1. Завдання князем Данилом нищівної поразки хрестоносцям під Дорогичином.

2. Ярославська битва.

3. Візит Данила Галицького до Золотої Орди.

4. Роки життя князя Данила.

5. Коронація Данила Галицького.

6. Військовий похід князя Данила проти монголів, у результаті якого хан Куремса зазнав поразки.

Повторити § 7.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено