A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

Вихователь ГПД радить

Дата: 09.04.2020 15:31
Кількість переглядів: 209

Спорт в житті дітей та його користь

 

Єдина краса, яку я знаю, - це здоров'я.

Генріх Гейне

 

 

Здоров’я підростаючого покоління є головною проблемою сучасного і майбутнього будь-якої країни. Багато батьків задаються питанням, яку роль відіграє спорт в житті дітей і його користь, і які в ньому позитивні сторони. У кожному разі якщо батьки замислюються про це, то їхні діти будуть займатися спортом і доб'ються в житті багато чого.

Здоровий спосіб життя - це концепція життєдіяльності людини, спрямована на поліпшення і збереження здоров'я за допомогою відповідного харчування, фізичної підготовки, морального настрою, і, безумовно, відмови від шкідливих звичок.

https://rada.info/upload/users_files/04326261/8f7d4b15f86d47548fcad2842f1775c8.jpgЩоб спорт в житті дітей і його користь приносила якомога більше користі, їм в першу чергу потрібно займатися. Але для деяких дітей це не так вже й просто. Батьки в цьому можуть, безсумнівно, допомогти дитині. Для цього достатньо дізнатися, які є інтереси у дитини, чим він захоплюється, що любить і які у нього мрії. Для цього можна або запитати безпосередньо у дитини, якщо він сам розуміє, або ж самим простежити протягом тижня за дитиною. Запишіть все, що помітите в зошит, і в кінці тижня, постарайтеся вибрати кілька напрямків спорту і пов'язати їх з інтересами дитини. Це допоможе, без жодних зусиль заманити дитини до такого спорту, яким він сам буде радий займатися.

Якщо ви ще не помітили, то всі знамениті і успішні люди, в дитинстві так займалися спортом, що розвивало їх характер. Спорт у житті дитини, може не тільки розвинути характер, а й змінити його на краще. Але будь-який сильний характер, вимагає регулярних і постійних занять, які призводять до конкретних результатів.

За даними експертів ВООЗ, здоров'я людини на 20% залежить від умов навколишнього середовища, на 10% - від рівня розвитку медичної допомоги, 20% обумовлюється спадковою схильністю до хвороб і 50% - залежить від способу життя людини.

Безумовно, карантинні умови обмежують можливості займатися спортом, але не роблять це неможливим.

Регулярні ранкові зарядки в житті дитини, допомагають залишатися бадьорим протягом усього дня. Підтримуйте такий тонус як для себе так і для дитини, адже ранкова зарядка в середньому може тривати 10 хвилин, що не дуже багато, але ефект дає значний.

Рухливі ігри в приміщенні, допоможуть стимулювати рухову активність дитини та весело провести час.

 

Рухливі ігри вдома для дітей різного віку

Лисиця та курчата

Якщо у вас вдома зібралася компанія дітлахів (або в батьків є зайва хвилинка пограти з дитиною) запропонуйте їм рухливу гру для дітей «Лисиця та курчата», яка розвиває у малят швидкість реакції, спритність і увагу. З групи дітей вибирається «лисиця», завдання якої полягає в тому, щоб ловити «курчат». Для початку лисиця ховається в «нору», а курчата вибирають собі будиночки – стільці, крісла, дивани, куди вони ховатимуться від лисиці, а потім виходять на прогулянку по заздалегідь обумовленій території. За сигналом дорослого лисиця виходить на полювання і намагається зловити курчат, що розбігаються та ховаються в будиночки. Гра може тривати, поки лисиця не спіймала всіх курчат, або ж перша спіймана дитина міняється ролями з лисицею і гра починається заново.

Велетні та гноми

Дорослий ведучий по черзі називає слова «велетні» і «гноми», постійно прискорюючи темп, а гравці повинні зображати відповідних героїв, стаючи навшпиньки або присідаючи. Якщо гравець помиляється, він вибуває з гри. Ведучий намагається заплутати учасників, для чого може називати слова з різною інтонацією («велетні» – грубо, а «гноми» – тоненьким голосом) і в певний момент говорити навпаки.

Пошуки скарбів

На відміну від традиційних «хованок», шукати дитині доведеться не гравців, а «загублені скарби». Учасники виходять із кімнати, а дорослий ховає заздалегідь обрані «скарби» в доступних місцях. Допомогти дитині впоратися із завданням можна підказками на кшталт «тепло-холодно».

«Заборонений рух»

Діти стають у коло, один з них – ведучий. Всі домовляються, який рух повторювати не можна. Наприклад, не можна присідати. Під музику всі починають повторювати рухи за ведучим. Він намагається заплутати інших, той, хто все-таки повторить заборонене рух-стають ведучим.

«Звірячі перегони»

Провідний дорослий дає «старт» в одній з кімнат, фініш повинен бути в іншій. Завдання дійти до фінішу першим. Але вся складність у тому, що потрібно рухатися, наслідуючи тваринам: змії, жабі, собаці (рачки), чаплі (на двох ногах). Ведучий змінює «тварин» протягом гри, чим частіше – тим складніше переключиться і збагнути, як же рухається те, чи інша тварина.

Море хвилюється раз…

Обирається ведучий. Він відвертається від інших і вимовляє віршик (поки він каже, всі гравці хаотично рухаються).

Море хвилюється раз,

Море хвилюється два,

Море хвилюється три,

Морська фігура на місці замри!

Гравці завмирають, зображуючи "морські" фігури. Ведучий підходить до будь-якого гравця, доторкається до нього рукою - гравець зображує, кого саме він показує. Завдання ведучого - відгадати, що це за фігура.

Загадуються також: звірина фігура,  Пташина фігура, Клоун-фігура,  Робоча фігура, Божевільна фігура і  так далі, на що фантазії вистачить.

За матеріалами ЗМІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено