A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

18.01.2021

Дата: 17.01.2021 18:52
Кількість переглядів: 123

Повторити правила техніки безпеки під час самостійних занять фізичною культурою та баскетболом. Ходьба з високим підніманням стегна. Ходьба на носках,пятах, напівприсяддю,повним присядом. Виконувати вправи за цим посиланням  https://youtu.be/gElT9R6ruN8. Повторити основні правила гри баскетбол

Класичні правила баскетболу по пунктам

  1. Грають дві команди, кожна з 12-ти чоловік. З них 5 гравців — польові, інші — гравці на заміну. Баскетбольний матч складається з чотирьох таймів, кожен по: 10 хвилин — за правилами FIBA. 12 хвилин — за правилами NBA. Між таймами передбачені короткі тайм-аути, по кілька хвилин.

  2. Точний кидок приносить команді 1,2 або 3 очки. 1 — якщо м’яч закинутий зі штрафного кидка. 2 — якщо кидок здійснений з близької або середньої дистанції. 3 — якщо кидок зроблений з дальньої дистанції (через «триочкової лінії»).

  3. Нічиїх в баскетболі не буває. Якщо в основний час обидві команди набирають однакову кількість очок, то призначається 5-хвилинний овертайм. Якщо ж і він завершиться в нічию, то призначається наступний овертайм — до тих пір, поки не визначиться переможець.

  4. У «дорослому» баскетболі діє «Правило двох кроків»: гравцеві, володіє м’ячем, дозволяється зробити не більше двох кроків, після чого він зобов’язаний або дати пас, або здійснити прицільний кидок — в загальному, розлучитися з м’ячем. Третій крок — вже «пробіжка», за яку м’яч віддається команді суперників. Зупинка після ведення з м’ячем в руках і знову починає дриблінг кваліфікуються як «подвійне ведення», яка також призводить до віддачі м’яча суперникам. Тому і під час зупинки баскетболіст повинен продовжувати ведення (тобто стукати м’ячем об підлогу, ведучи його). М’яч в баскетболі можна вести і однієї, і іншої, і по черзі, але тільки не двома руками відразу. Якщо гравець отримав м’яч, стоячи на місці, або зупинився після того, як отримав м’яч, йому не дозволяється відривати від підлоги опорну ногу раніше, ніж він випустить м’яч з рук.

  5. У баскетболі є також «Правило трьох секунд», що забороняє будь-якому гравцеві з атакуючої команди перебувати в зоні штрафного кидка більше трьох секунд.

  6. Баскетбольне поле для «дорослих» матчів повинно мати форму прямокутника і тверде, ідеально рівне покриття. Розмір майданчика для визначається правилами як 28 метрів в довжину і 15 метрів у ширину. Висота стелі приміщення, згідно з правилами, повинна бути не менше семи метрів. До речі, до 70-х років офіційні змагання з баскетболу проводилися не тільки в залах, але і на відкритому повітрі.

  7. «Правильна» розмітка:

  • обмежувальна лінія по всьому периметру майданчика.

  • центральна лінія, що ділить поле навпіл.

  • коло 1,8-метрового радіусу в центральній зоні.

  • «триочкові лінії»: півкола радіусом в 6,75 м (в FIBA) або 7,27 м (в NBA).

  • лінії штрафного кидка: довжиною 3,6 м від лицьової лінії, паралельно їй, таким чином, щоб її дальній край перебував на відстані 5,8 м від внутрішнього краю лицьова й лінії, а середина співпадала б з серединою лицьової лінії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено