A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

12.05.2022

Дата: 11.05.2022 21:31
Кількість переглядів: 98

Тема уроку: Причини зникнення стародавніх цивілізацій Переглянути відео  https://www.youtube.com/watch?v=NYMM6CNym6o

 

Пригадайте, що таке цивілізація. Історію розвитку яких цивілізацій ви вже вивчили протягом цього навчального року?

Поміркуйте, які причини, окрім явищ природи, вплинули на занепад єгипетської цивілізації. Пригадайте, долю якого осередку європейської цивілізації пов'язують із виверженням вулкана.

Харран — одне з найдавніших міст світу (нині — Туреччина). Воно виникло понад 4000 років тому, хоча люди жили на цих землях і раніше. Завдяки своєму розташуванню Харран швидко досяг розквіту, оскільки через нього проходили торгові шляхи до Сирії та Єгипту. Історія Харрана, як і Дворіччя загалом, пов’язана з давніми державами: Ассирією, Вавилоном, Персією, Римською імперією, Візантією, Османською імперією.

Типові будинки Харрана

Пригадайте назви давніх міст Дворіччя.

Цивілізація Дворіччя переживала і часи кризи, і періоди розквіту. Змінювалися володарі, але потужна місцева культура розвивалася і впливала на життя сусідніх народів. Історики по-різному пояснюють причини занепаду цієї цивілізації. Існує легенда, що ці події передбачив нововавилонський цар Навуходоносор II. Одного разу йому наснилося величезне тіло з головою із чистого золота, грудьми та руками зі срібла, черевом та стегнами з міді, гомілками із заліза, а стопами із глини. Раптом від гори відірвався великий камінь і вдарив по колосу — по його напівзалізних, напівглиняних ногах. Велетенське тіло розвалилося, перетворившись на порох.

Звідси походить вираз «колос на глиняних ногах» — щось зовні велике, сильне, грандіозне, але насправді слабке ізсередини, легко вразливе, що робить всю міць цього колоса примарною.

Колос — статуя, колона, обеліск величезних розмірів.

У VI ст. до н. е. землі вавилонян захопили перси. Але не ця подія стала кінцем місцевої цивілізації. Для самих вавилонян завоювання їх Кіром Великим здавалося спершу лише черговою зміною правлячої династії. Завдяки колишній величі та славі Вавилона місцеві жителі не відчували неповноцінності перед завойовниками. Перси ставилися до їхніх святинь і культури з повагою. Значну роль відіграла й поміркована позиція самого перського царя Кіра, завдяки якому Вавилон зберіг статус одного з найвеличніших міст тогочасного світу.

Зовсім інші наслідки мало включення земель Дворіччя до імперії Александра Македонського. Прихід еллінів став поворотною точкою в історії месопотамської цивілізації. Місцеві жителі поступалися завойовникам практично в усьому й усвідомлювали це. До занепаду й остаточної загибелі месопотамської цивілізації, на думку дослідників, призвели не так економічні й екологічні чинники (засолювання ґрунтів, зміна річищ Тигру і Євфрату), як соціально-політичні. Окрім політики діадохів, вирішальне значення мали зміни у загальнокультурній ситуації. Греки були байдужими до культурної спадщини підкорених земель. Вони зацікавилися лише вавилонською математикою, астрологією й астрономією. Вавилонян, навпаки, захоплювала елліністична культура. Окрім усього іншого, причетність до культури завойовників відкривала шлях до соціального успіху. Адже можна було стати елліном, не будучи македонянином або греком від народження, достатньо здобути освіту за еллінським зразком і вести відповідний спосіб життя. Для місцевої культури це означало втрату великої кількості активних і здібних людей, що переходили на чуже культурне поле.

 Свого найвищого розквіту Мінойська цивілізація досягла у XVII ст. до н. е. Володарі Криту мали потужну сухопутну армію та могутній флот. Критським кораблям тоді не було рівних. Вони контролювали усе Середземномор’я і, можливо, навіть виходили в Атлантичний океан. Критяни зуміли встановити свою владу на багатьох островах Егейського моря, частково підкорили Балканські провінції Греції. Відтак вони утворили Критську морську державу. Правителі Криту були настільки впевнені у власній безпеці, що навіть не зводили навколо своїх палаців укріплень.

У XV ст. до н. е. на острові Фера в Егейському морі почалося могутнє виверження вулкана. У результаті сильного підземного поштовху й удару десятиметрової морської хвилі поселення та палаци на Криті було зруйновано. Землетрус і пожежі перетворили на руїни міста й селища, знищили посіви й сади. До всього цього Крит укрив товстий шар вулканічного попелу, навіяний із Фери. Тому кілька років на острові не можна було займатися землеробством і розводити худобу. Скориставшись розрухою, острів захопили ахейські племена.

Визначте основну причину занепаду Мінойської цивілізації. Поміркуйте, чому критяни не змогли впоратися із наслідками стихійного лиха.

Підсумки

Занепад цивілізації не означає зникнення населення на землях, де вона розвивалася. У давні часи змінити хід історії могли кліматичні катастрофи, війни й епідемії. В умовах кризи люди намагалися самотужки забезпечити себе найнеобхіднішим. Побут максимально спрощувався, суспільство поверталося до архаїчніших способів виживання. Але поволі на землях занепало! цивілізації починалося формування спільнот із новою культурою.

Опрацювати § 58,  визначте причини зникнення давніх цивілізацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено