A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

20.05.2022

Дата: 09.05.2022 22:03
Кількість переглядів: 69

Тема уроку: Українці в світі.

Починаючи з 70-х років ХІХ ст. з економічних і політичних причин з Укра їни виїхали мільйони українців. Із середини 1990-х років і до сьогодні триває четверта хвиля еміграції. На початку ХХІ ст. за межами України мешкає від 13до 15 млн українців та їхніх нащадків,  тобто майже чверть етносу.
Українські емігранти зробили значний внесок у налагодження культурних контактів України з країнами проживання діаспори. Фестивалі, дні культури,товари культурного вжитку демонструють цивілізаційну спільність українського народу з європейськими та народами Нового Світу.
Політичні емігранти з України шанували й берегли традиції української державності. Надзвичайно зворушливою була церемонія передання державних клейнодів Української Народної Республіки Президенту України
Л. Кравчуку напередодні першої річниці незалежності України. 22 серпня 1992 р. президент УНР в екзилі М. Плав’юк урочисто в присутності Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України склав повноваженняДержавного центру (ДЦ) УНР і проголосив молоду Українську державу правонаступницею УНР.

Сучасна українська трудова, інтелектуальна та творча еміграція сприяє формуванню позитивного іміджу українського народу у світовій спільноті.
Відповідно до статті 12 Конституції України, держава дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб закордонних українців

Виконати завдання

 

 Скориставшись Інтернетом, визначте регіони компактного проживанняукраїнців за межами України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено