A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

22.04.2020

Дата: 21.04.2020 23:26
Кількість переглядів: 344

Тема: "Початок Другої світової війни»

Виписати. Основні дати:

23.08.1939 р. — підписання радянсько-німецького пакту про ненапад;

01.09.1939 р. — початок Другої світової війни;

17.09.1939 р. — вступ Червоної армії на територію Західної України і Західної Білорусії;

28.09.1939 р. — радянсько-німецький договір про дружбу і кордони;

27.09.1940 р. — Троїстий пакт.

Причини війни.

Одна із основних – нерівномірність економічного і політичного розвитку країн світу, якому сприяли Версальсько – Вашингтонська система та економічна криза 30-х років, що призвели до різкого загострення суперечностей між країнами й утворенню двох коаліцій, які боролися одна з одною.

Причиною війни стало також прагнення тоталітарних держав  (Німеччина, Італія, Японія, СРСР) до нового переділу світу, захоплення колоній, джерел сировини і ринків збуту.

Країни (коаліції) та їх плани.

Німеччина розраховувала поневолити сусідні країни, розгромити СРСР, створити нову колоніальну систему в Африці і на Близькому Сході.

Італія хотіла перетворити Середземне море на «Італійське озеро», підкоривши собі країни Балканського пів острова і Близького Сходу, частину Східної і Північної Африки.

Японія мала намір захопити Китай, частину СРСР, Бірму, Малайзію, Індонезію, Філіппіни і країни південних морів.

Періодизація ІІ світової війни

І період – 1 вересня 1939 – 22 червня 1941 рр. Характеризується значними військовими успіхами Німеччини у Європі.  Вже навесні  1941 р. гітлерівці окупували всю Західну Європу до Ла – Маншу й увесь Балканський півострів.

ІІ період – розпочався в червні 1941р. нападом Німеччини на СРСР, а завершився у листопаді 1942 р., коли радянські війська перейшли в наступ під Сталінградом. Це був провал «блискавичної війни» фашистської Німеччини проти радянського Союзу. З  кінця 1941 р. у зв’язку з нападом Японії на тихоокеанські володіння США та Англії, війна поширилася  на всі материки й океани.

ІІІ період – розпочався перемогою радянської армії під Сталінградом у листопаді 1942 р. і  завершився у грудні 1943 р. битвою на Волзі, яка ознаменувала корінний перелом під час ІІ світової війни, остаточно закріплений у битві під Курськом

VІ період – розпочався у січні 1944 р. вступом радянської армії у Західну Європу та віддкриттям другого фронту і закінчився розгромом і беззастережною капітуляцією Німеччини у травні 1945 р.

V період, завершальний, - настав улітку 1945 р.  Розгромом мілітаристської Японії та її капітуляцією 1945 р. ознаменувався кінець ІІ світової війни

Характер Другої світової війни був справедливим, національно – визвольним для народів і країн, що стали жертвами агресії і були окуповані. Для країн агресорів був несправедливим і загарбницьким.

Отже, Друга світова війна принесла незліченні нещастя країнам і народам, що прийняли в ній участь, завдала величезних матеріальних втрат і людських жертв.

      Домашнє завдання

Прочитати §28

Відповісти на запитання.

1.Що таке бліцкриг?

2. Коли почалася Друга світова війна?

3. Яка країна першою зазнала нападу нацистів?

4.Дайте власну оцінку «дивній війні». Складіть тези. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено