A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

14.04.2021

Дата: 14.04.2021 08:31
Кількість переглядів: 158

Тема уроку: Срібна земля: Карпатська Україна в міжвоєнний період і спроба державотворення.

Переглянути презентацію https://vseosvita.ua/library/prezentacia-do-prakticnogo-zanatta-karpatska-ukraina-treta-sproba-utverditi-nezaleznist-ukraini-u-xx-stolitti-istoria-ukraini-10-klas-116453.html

Прочитати

 15 БЕРЕЗНЯ 1939 РОКУ КАРПАТСЬКА УКРАЇНА ПРОГОЛОСИЛА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ.Це наступна спроба утвердити суверенітет після Української державності 1917-1921 років.

Коли проголошували незалежність Карпатської України з трибуни Сойму звучали такі слова:"Наша Земля стає вільною, незалежною та проголошує перед цілим світом, що вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКА. І коли б навіть нашій молодій Державі не суджено було довго жити, то наш Край залишиться вже назавжди УКРАЇНСЬКИЙ, бо нема такої сили, яка могла б знищити душу, сильну волю нашого українського народу".Державу довелося відстоювати у боротьбі із союзником німецьких нацистів – авторитарною Угорщиною.

У результаті боїв утрати січовиків становили до 1,5 тис. осіб убитими, пораненими та полоненими. Ще 4,5 тис. патріотів стали жертвами угорського терору після поразки Карпатської України. 16 березня 1939 року ворог зумів захопити столицю – Хуст. А вже 18 березня угорськими військами була окупована більша частина території Карпатської України. Однак, у гірських районах Карпатської України загони Карпатської Січі продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 року.

 

Усно. Прочитайте звернення прем’єр-міністра А. Волошина до народу Карпатської України від 3 листопада 1938 р., м. Ужгород.

• Про які міжнародні політичні події йдеться на початку звернення?

• Порівняйте аргументи, якими намагалися деморалізувати мешканців Карпатської України іноземні агенти в 1938-1939 рр. та з 2014 р. у сучасній Україні.

• Які чинники А. Волошин уважав вирішальними для побудови держави?

• Які його фрази звучать як афоризми? Які мовні засоби вдало характеризують ситуацію, що аналізує прем’єр-міністр, учасників тих подій тощо?

«Браття та сестри!

Ми, уряд Підкарпатської Русі, яку Великі держави, що встановили остаточні кордони 2 листопада 1938 р. у Відні, назвали Карпатською Україною, звертаємося до вас у цю вирішальну хвилину з гарячим закликом.

Відірвання споконвічних наших городів Ужгорода й Мукачева від Карпатської України — це зранення нашої Батьківщини. Пам’ятаймо про те, що завдяки цьому здобуто українську державну самостійність. Цей важкий удар не захитає нашої волі виконати те велике завдання, яке поставила перед нами історія.

Супроти нового стану речей, столицю нашого краю переносимо із забраного Ужгорода до Хуста, до того міста, у якому 21 січня 1919 р. проголошено перше бажання нашої самостійності.

Повторити § 31,дати відповіді на запитання.

1. Якою була участь ОУН у державотворчих процесах у Закарпатті в 1938-1939 рр.?

 2. Чому Августина Волошина вважають лідером українського руху в Закарпатті?

3. Яка країна загарбала територію Карпатської України у березні 1939 р.?

4. Яким чином Карпатська Україна була втягнута в міжнародні відносини к.1930-х рр.»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено