A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

24.02.2021

Дата: 24.02.2021 14:42
Кількість переглядів: 1129

Тема уроку: Практичне заняття. Голодомор мовою документів, свідчень, чисел...

 

Як документи розкривають сутність Голодомору:

ДОКУМЕНТ1 Сталінська телеграма керівникам УСРР (1 січня 1933 р.): «Повідомляється постанова ЦК від 1 січня 1933 р.: запропонувати ЦК КП(б)У і РНК УСРР широко сповістити через сільради, колгоспи, колгоспників і трудящих одноосібників, що:

а) ті з них, які добровільно здають державі раніше розкрадений і прихований хліб, не репресуватимуться;

б) щодо колгоспників, колгоспів та одноосібників, які продовжують вперто ховати розкрадений і

прихований від обліку хліб, застосовуватимуться найсуворіші заходи покарання, передбачені постановою ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р. 

1. Чому ця телеграма стала сигналом до масових обшуків, під час яких на підставі усних

вказівок у селян забирали все продовольство?

 

ДОКУМЕНТ2 З листа керівника Дніпропетровської обласної партійної організації М. Хатаєвича до Й. Сталіна (початок березня 1933 р.):

«Становище з браком продовольства на селі виявилось тут, у Дніпропетровській області, набагато важчим і серйознішим, ніж я міг передбачити. Я просто завалений щоденними повідомленнями і матеріалами про випадки голодної смерті, опухання і

захворювань від голоду. Останніми днями дедалі частіше надходять повідомлення про трупоїдство і людоїдство».

ДОКУМЕНТ3 З довідки ДПУ УСРР «Про продовольчі труднощі та вражені голодуванням

райони України» від 12 березня 1933 р.: «Найбільш уражені продзатрудненнями – Дніпропетровська, Київська області та Автономна МолдавськаСРР. За кількістю сімей, що голодують, з найвищим ризиком захворювань і смертності передує Дніпропетровська область. Більшість тих, хто потерпає від голоду, – колгоспники. До них належать переважно багатосімейні господарства,що виробили незначну кількість трудоднів. Зареєстровані також факти голоду серед колгоспників, що виробили велику кількість трудоднів, але не отримали в колгоспі харчових продуктів внаслідок розбазарювання і крадіжки хліба в момент збирання. Серед одноосібників зазнають продзатруднення багатосімейні,головним чином бідняцькі, господарства. Більшість із них останнім часом не вело сільськогосподарської діяльності».

 

2.Узагальнивши свідчення джерел, сформулюйте 2–3 твердження, які розкривають справжню сутність Голодомору 1932–1933 рр.

Повторити§ 24-25, виконати завдання :

1. У листі С. Косіора до Й. Сталіна від 15 березня 1933 р. стосовно посівної кампанії зазначається: «Те, що голодування не навчило ще багатьох колгоспників уму-розуму, показує незадовільна підготовка до посіву». Якого «уму-розуму» прагнула навчити Компартія колгоспників?

2.Український історик С. Кульчицький стверджує: «Сталін знищував не етнічних українців як таких, а громадян України, тобто представників української національної державності, яка була для нього небезпечна навіть у радянській формі». Чи годні ви з таким висновком?

 Дати відповідь на проблемне питання

1. Голодомор 1932 – 1933років  це злочин Сталіна та його оточення чи наслідки неврожайного року?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено