A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

26.05.2022

Дата: 25.05.2022 22:17
Кількість переглядів: 69

Тема. Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку.

 

Вивчення будь-якої території починається з опису її географіч­ного положення.

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ території - це особливості її розташування на земній поверхні відносно інших територій або об’єктів (природних чи господарських), наприклад, морів, гір, родовищ корисних копалин і т. п.

    Сумська область розташована в північно-східній частині України . Майже на 250 км простягну­лась вона з півночі на південь і на 190 км з заходу на схід. Її пло­ща становить 23,8 тис. км2.

   На заході Сумщина межує з Чернігівською, на півдні й півден­ному заході з Полтавською і Харківською областями України. З окремих районів саме цих трьох областей і була утворена 10   січ­ня 1939 року наша область.

  На півночі і сході до Сумщини прилягає територія Брянської, Курської та Бєлгородської областей Росії. Сусідство з Росією є особливою рисою географічного положення нашого краю.

   Сумська область віддалена від морів і океани від південних її меж до найближчого морського порту Маріуполя на Азовсько­му морі 6ільше як 400 км, понад 800 км до Балтійського моря.

Територією нашої області протікають великі ріки: Десна, Сейм. Псел. Ворскла. Сула. Ці річки є лівими притоками найбільшої водної артерії України - Дніпра. Здавна служать вони людям.

Через наш край проходять важливі залізниці та автошляхи. По них Сумщина має вихід до сусідніх з Україною держав, портів Чорного, Азовського та Балтійського мо­рів. Територію області перетинають газопроводи та лінії електропередач. В цілому ж, географічне положення Сумської області є вигід­ним, це створює сприятливі умови для розвитку її господарства.

   Вся територія нашої області поділяється на менші площі і відносно самостійні по правлінню території (адміністративні одиниці) - райони, які в свою чергу діляться на сільські Ради. В кожному районі чи сіль­ській Раді є свої органи державної влади і управління.

        Сумська область поділена на 5 районів (2021). До їх складу входять 378 сільських Рад, які об’єднують 1499 сільських населених пунктів. Враховуючи особливості географічно­го положення районів, їх можна розділити на чотири групи (див. табл. ):

 

 

 

Адміністративний поділ Сумської області

Північні (полі­ські) райони

Центральні

райони

Південно-захід­ні райони

Південно-схід­ні райони

 

Шосткинський,

 

Конотопський,

 

 

Сумський

 

 

Роменський,

 

Охтирський

 

Домашнє завдання

Скласти 6 тестів до вивченої теми


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено