A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Спаська гімназія
Кролевецької міської ради

07.04.2020

Дата: 07.04.2020 12:56
Кількість переглядів: 380

Тема. Раціональне й ефективне використання ресурсів

Прочитати

Уся економічна діяльність людини завжди й повсюдно спрямовувалася на подолання обмеженості ресурсів. Деякі з них нам надає природа, але ці запаси обмежені (поклади вугілля, руди, наявність запасів нафти, природного газу, інших корисних копалин). Людські ресурси обмежуються здобутою освітою, знаннями, уміннями, кваліфікацією, тобто є наслідком нашого власного розвитку. Добре відомо, що підприємницьку діяльність можуть здійснювати не всі члени суспільства, а тільки їх незначна частина. Деякі з видів ресурсів можуть відтворюватися, і тому їх наявність регулюється людиною.

 Уважно прочитайте.

П’ять фактів про видобування природних копалин

1. Їх видобувають заради тебе. У середньому, кожен щоденно використовує 16 кг ресурсів, що видобувають із землі — металу, енергії, отриманої з копалин, та мінералів. У західних країнах ця цифра набагато вища — 57 кг на день.

2. Вони потрапляють у продукти, якими ти користуєшся. Телефон, наприклад, зроблений аж із 42 різних мінерів, включаючи алюміній, берилій, вугілля, мідь, золото, залізо, вапняк, кварц, срібло, тальк та воластоніт. Щоб зробити телевізор, необхідно 35 різних мінералів, а комп’ютер — 30.

3. Запас на все життя. Новонародженій дитині знадобиться: 360 кг свинцю, 340 кг цинку, 680 кг міді, 1 630 кг алюмінію, 14 800 кг заліза та 560 000 кг каміння, піску, гравію та цементу.

4. Цифри зростають. Очікується, що до 2030 р. видобуток металу зросте на 250 відсотків. Це станеться в основному за рахунок маленьких і середніх гірничих підприємств, особливо у країнах, що розвиваються.

5. Негативні наслідки зростають. Малим і середнім гірничим підприємствам часто бракує ноу-хау та ресурсів, щоб застосовувати належні заходи з безпеки та охорони довкілля, а отже, негативний вплив на довкілля, швидше за все, зростатиме.

За матеріалами сайту www.theworldcounts.com.

Запитання. Як можна змінити ситуацію з видобування корисних копалин?

Залежно від причин катастроф їх поділяють на природні й техногенні.

Серед природних катастроф можна назвати падіння на Землю великих метеоритів, урагани, повені, цунамі, пожежі й сильні засухи, виверження вулканів. У результаті найбільших катастроф відбувались кліматичні зміни, вимирання та виникнення нових видів живих організмів, і навіть зміни зовнішнього вигляду нашої планети. Наприклад, падіння комети, що відбулось приблизно 60—70 млн років тому, призвело до виникнення Мексиканської затоки, архіпелагу Японських островів та Японського моря. Існує теорія, що саме ця подія призвела до кліматичних змін, у результаті яких вимерли динозаври.

Природні явища, такі як цунамі, тайфуни або землетруси, називають стихійними лихами. Вони мають локальний характер і не можуть змінити клімат. Проте вони викликають руйнації та знищення цілих міст і навіть регіонів, загибель людей, значні матеріальні втрати. І хоча в наш час багато з природних явищ можна передбачити й таким чином зменшити завдані ними збитки, перед деякими з них людство й досі залишається майже беззахисним.

Господарська діяльність виснажує та трансформує всі природні ресурси: земельні, водні, біологічні, мінеральні тощо, порушуючи рівновагу екосистем.

Які наслідки для довкілля має сучасне виробництво

Прагнення суспільства виробляти більше благ для задоволення потреб у сучасних умовах призводить не тільки до втрати певних природних ресурсів, що не можуть бути відтворені, а й має інші негативні наслідки:

- забруднення ґрунтів, водоймищ, океанів, атмосфери промисловими викидами;

- зростання обсягів сміття, під захоронення яких доводиться виділяти дедалі більші площі землі;

- руйнування природних ландшафтів під час видобування корисних копалин або вирубування лісів;

- зміна клімату в масштабах усієї планети.

Екологічні проблеми стали такими глибокими й загрозливими, що не лише науковці б’ють на сполох уже й лідери більшості країн світу визнали їх нагальність. Ще наприкінці минулого сторіччя фахівці проголосили ідею сталого розвитку та втілили її в офіційну програму на Міжнародній конференції з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Саміт Землі) 1992 року. Ця конференція розглядала довкілля й соціально-економічний розвиток як взаємопов’язані та взаємозалежні сфери.

 

Питання для обміркування

Поміркуйте, як Україні не потонути у смітті? Що може зробити кожна конкретна людина, щоб зменшити кількість викидів сміття?

Таким чином, хижацьки використовуючи природні ресурси, засмічуючи планету, людство знищує біосферу землі та залишає своїх нащадків без необхідних та незамінних ресурсів. Знищуючи природу, людство таким чином самознищується. Усвідомлення цього змушує нас шукати альтернативні шляхи розвитку, які б дозволили нам гармонійно розвиватися, не руйнуючи майбутнє.

 

Домашнє завдання прочитати параграф 38, запишіть пропозиції «Раціональне й ефективне використання ресурсів с. Спаське».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено