03.03.2021
Тема: Пунктуаційна помилка та її умовне позначення (практично)
Завдання: 1. Перепишіть текст. Визначіть граматичні основи речень (усно). Зверніть увагу на відповідність розстановки розділових знаків.
Один із найкорисніших продуктів — морква. У ній міститься найбагатше джерело вітаміну А. Цей овоч поліпшує травлення, апетит, структуру зубів.
Огірок має такі цінні властивості, як поліпшення росту волосся, зміцнення серця і судин. Корисний при отруєннях, адже виводить шкідливі речовини з організму.
Баклажан називають овочем довголіття, оскільки вітаміни й мінерали, що в ньому містяться, допомагають впоратися з багатьма хворобами.
Гарбуз нормалізує обмін речовин, ріст клітин, зміцнення кісткової системи та зубів. Містить велику кількість заліза.
Цибуля та часник — корисні для печінки, судин, серця; зміцнюють імунну систему.
2. Запам’ятай!
Пунктуація – це розділ мовознавства про використання та вживання на письмі розділових знаків.
- До пунктуаційних помилок відносять:
1) неправильна розстановка розділових знаків;
2) уживання одного розділового знака замість іншого;
3) відсутність розділового знака в середині або наприкінці речення.
- А позначається пунктуаційна помилка на полях V
3. Повторити граматичну основу речення (підмет, присудок).